Сандвич панели и термопанели

Сандвич панел vs. термопанел – разликата:

В практиката се е установила думата „термопанел“, описваща сандвич панел, чийто изолационен материал в средата (сърцевината) е полиуретанова пяна (PUR). За целите на настоящата статия по-долу се коментира единствено термопанелът с полиуретанова пяна, тъй като той е продуктът, който нашата компания предлага.

Какво представлява термопанелът?

Сандвич панелът/термопанелът се състои от два слоя от стоманени листове (ламарини), между които има изолационен материал. В редки случаи се произвеждат по-тънки термопанели (с дебелини от 10 мм до 25 мм), при които долният слой на ламарината е заменен с фолио, чиято цел е улесненият монтаж и по-достъпната цена.

Ламарините, изграждащи външния слой на термопанела, могат да бъдат произведени с различна дебелина. Плътността на полиуретановата пяна може да бъде различна. Характерно е правилото, че колкото по-дебела е ламарината и по-плътна е полиуретановата пяна, толкова по-издръжлив става панелът, неговите изолационни свойства се повишават, но, естествено, това води до пивишение в цената на крайния продукт.

Най-разпространеният цвят на термопанелите е тъмнобелият или т.нар. „мръснобял“ (RAL 9002). Изработката на различен цвят по правило оказва влияние върху цената на крайния продукт.

Защо?

Термопанелите имат широко приложение в изграждането на различни обекти. Лесният и бърз монтаж, високата ефективност и достъпната цена са основни фактори при избора на термопанелите. Изграждането на обекти със сандвич панели през годините придобива изключителна популярност. Както възложителите, така и изпълнителите по двустранни договори извършват много повече работа за кратки периоди от време, на безалтернативна към момента цена, като се пести още от енергия и физически труд.

Сандвич панелите имат широко приложение в изграждането на различни обекти.

Размерите

Термопанелите се произвеждат на различни дължини – най-често на листи, дълги по 13,50 метра или по 15 метра, като целта е по-лесният и евтин транспорт. На широчина стандартът е 1 линеен метър (реална покривна площ, тоест площта, която панелът де факто (на практика) ще покрие). По поръчка се изработват панели на различни дължини.

Видове

По правило се предлагат два основни вида термопанели по отношение на приложението им – покривни – за изграждане или изолация на покриви, и стенни (фасадни) – за изграждане и изолация на стени. Покривните панели се произвеждат с т. нар. „ребра“ или „гофри“ по дължината на термпопанела, които придават на панела допълнителна здравина и по този начин задържането на вода на покрива е по-трудно. „Ребрата“ или „гофрите“ могат да бъдат няколко на брой – най-разпространените термопанели се произвеждат с 3 или 5. Стенните термопанели имат гладък релеф с много тънки каналчета по дължина (около 1 мм), като целта е отново допълнителна здравина, както и по-лесно оттичане на водата.

Можете да се свържете с нас

Този сайт използва бисквитки (cookies). Без тях основни части от сайта няма да функционират правилно. Научете повече тук. Ние ценим личните Ви данни, затова променихме Политиките си за поверителност. Научете повече тук.